2008. december 29., hétfő

Erzsi mama leveles tésztája+Quiche

A képen látható (link is) krumpli leves kísérője volt a KáeM nagymamája által készített leveles tésztából alkotott quiche.

Meglepő, hogy még nem szerepelt a blogon, mert nagyon szeretem, hiszen eltüntető étek, vagyis tökéletes a hűtő maradékainak felszámolására. Most az alábbiak szerint készült, mindig alap a tojásos, tejfölös sajtos massza, a többi változatos, néha zöldség néha hús.


Quiche
Hozzávalók: 1 adag leveles tészta, fél doboz konzerv kukorica, 15 dkg sonka, 1 kis fej sonkahagyma, 1 kis pohár tejföl, 1 tojás, 15 dkg reszelt sajt
A tésztát a formánk méretének megfelelően alakítjuk, úgy, hogy pereme is legyen. Ezután a sonkát felkockázzuk, a hagymát is összevágjuk. Elkészítjük a masszát a tojásból, tejfölből és a sajtból, majd ehhez hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Ezután a masszát ráöntjük a tésztára, majd a maradék tésztával ízlésünk (és a maradék tészta mennyiségének) függvényében díszítjük. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, utána könnyebb szeletelni, na és persze enni is:D

És hogy nem hogy valamivel adós maradjak, íme a leveles tészta receptje is, igazi nagymama recept:

Erzsi mama leveles tésztája
40 dkg liszt, 1 tojás, 1 margarin, kicsi só
A lisztet megfelezzük és az egyik felét a margarinnal összegyúrjuk, a másik felével a tojásból lágy tésztát gyúrunk.
A tojásos tésztát kisodorjuk és rásodorjuk a margarinosat. Összehajtogatjuk, kicsit pihentetjük a hűtőben, majd nyújtjuk, és újra hajtogatjuk. Minél többször hajtogatunk, annál szebb lesz sütéskor, de egyszeri hajtogatás-nyújtás után is finom.
Hajtogatások után célszerű pihentetni a tésztát hűvös helyen. Ha nem használjuk fel azonnal, mélyhűtőben kiválóan eláll. Ez a mennyiség 2 adagnak felel meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly