2009. szeptember 23., szerda

Anyósomnak: Fokhagymás burgonyaleves

Mert elmeséltem neki, hogy végre van gáz, s ha már van levest főzök. Valahogy ez kívánkozott az almás pite elé. Írtam már róla korábban is, de jó lett a fotó, meg régen is volt, szeretjük is, hát megérdemli az ismétlést.

Fokhagymás burgonyaleves

Hozzávalók (három bőséges, vagy 4 csészényi adaghoz): 2 nagyobb burgonya (főznivaló, nem szétfövős fajta), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 1 kis petrezselyem gyökér, 2 nagy evőkanál tejföl, kevés pirospaprika, só, víz, csipetke, liszt

A hagymákat megtisztítjuk apró kockára vágjuk, majd kevés olajon megdínszteljük. Amikor már nagyon illatozik a fokhagyma, akkor hozzáadjuk a pirospaprikát és egy evőkanál lisztet, amit kicsit átpirítunk. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és felöntjük vízzel, hozzáadjuk a megtisztított kis kockára vágott krumplit, a zöldséggyökeret, egy teatojásban a petrezselyemzöldet. Sózzuk és hozzáadjuk a szárított csipetkét (ha friss, akkor csak akkor adjuk hozzá, ha a krumpli félpuhára főtt) és puhára főzünk mindent. Tálaláskor külön kínálunk hozzá ecetet, hogy mindenki kedvére savanyíthassa. (A kis fazekam: csurig töltve 1,5 liter víz befogadására alkalmas, így zöldségekkel szerintem olyan egy liter víz megy bele.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly