2009. szeptember 20., vasárnap

Bukta Erzsi mama módra

KáeM nagymamája isteni finom buktát tud. Én még sosem sütöttem, de hát a kérés az kérés, felhívtam a Mamát és elkérdezgettem a receptet. Nem lett tökéletes…aminek persze több oka is lehet: 1) igazi buktát csak nagymamák tudnak 2) valamit elszúrtam. Nem volt nagy a hiba egyébként, csak annyi, hogy a teteje nem lett olyan „buktás”.

Bukta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg ráma (+ a kenéshez), 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő, cukor, 1 tojás (1/3-a marad a kenéshez!)

A tejet meglangyosítjuk hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A margarint megolvasztjuk. A liszt közepében lyukat fúrunk és beletesszük a tojás 2/3-át, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és elkezdjük dagasztani. Folyamatosan kis löttyintésenként adjuk hozzá a megolvasztott margarint, majd jól kidagasztjuk. Duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán nyújtjuk. Szilvalekvárral megtöltjük és buktává formázzuk. Margarinnal kikent tepsibe tesszük. S az egymás mellé tett bukták közét is meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Letakarva meleg helyre tesszük és megkelesztjük. Majd a tetejét felvert tojással megkenjük és éppen langyos sütőben kezdjük sütni. 200 fokig melegítjük és összesen 35-40 percig sütjük (amíg nem színesedik a teteje). Ebből az adagból 9 közepes méretű bukta lesz, tehát egy kisebb tepsiben kell sütni.



3 megjegyzés:

  1. Kedves Maci, szerintem a recept nem volt jó, ezt a receptet használom már évek óta, nem kell megijedni, ha nagyon-nagyon lágynak találod a tésztát amikor begyúrtad, a fánktésztánál kicsit keményebb, de a nyújtáskor vastagon lisztezett deszkán nyújtsad, bekerült a megyei szakácskönyvbe is a nevem alatt, örülnék ha kipróbálnád, itt a link:
    http://izrobbanas.freeblog.hu/archives/2008/03/20/Lekvaros_bukta/#feedback

    VálaszTörlés
  2. Nincs ezzel baj, főleg, ha első próbálkozás!
    Az enyém még múltkor is "félsódéros" volt..
    Lényeg az íze...Az pedig biztosan isteni!

    VálaszTörlés
  3. Dorothy! Köszönöm. De a Nagymama receptje az a nagymama receptje:)

    Trinity! Igen, első próbálkozás volt és ízre tökéletes:) A kalács sem ment elsőre. Amúgy is hiszek benne, hogy a kudarcok és félsikerek is előrébb visznek:D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly