2010. szeptember 26., vasárnap

Kekszes őzgerinc

Vendégváró süteménynek készült, mert nem ártott neki az álldogálás. Úgy készült, ahogy régen nálunk a lakodalmakban elmaradhatatlan volt. Ez konkrétan az esküvős verzió, nagynénémtől, bár akkor nem őzgerincbe tette, hanem zsírpapírral tekerte fel, vékonyabb rúdnak, hogy a szeletek éppen falatnyiak legyenek. Ha otthonra csináltuk anyuval, akkor az másként készült. 


Kekszes őzgerinc
Hozzávalók: 
25 dkg darált háztartási keksz (CH 183,0g)
20 dkg darabokra tördelt háztartási keksz (CH 153,4g)
1 ráma kocka (25 dkg - CH 1,0g)
2 dl víz (CH 0,0g)
25 dkg porcukor (CH 249,8g)/10 dkg fruktóz+20g vaníliás cukor (CH 99,5g+20g)
fél dl rum (lehet aroma is - CH 0,0g)
2 dkg kakaópor (CH 2,1g)
marék dió durvára aprítva (6 dkg - CH 7,0g)
Elkészítés: A vizet a porcukorral (fruktózzal és vaníliás cukorral), rámával, kakaóporral feltesszük melegedni, hagyjuk addig a tüzön, amíg egynemű, sima állagú nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a kekszeket, rumot ( vagy aromát), diót. Egy folpackkal kibélelt őzgerinc formába simítjuk és hűtőben hagyjuk megdermedni.


Ha normál változatban porcukorral készítjük, akkor egy adag 596,3 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg a fruktózos vaníliacukros verzióban 466 gramm. Összesen 19 ujjnyi vastag szelet lesz egy adagból, tehát 31,4 gramm vagy 24,5 gramm szénhidrátot tartalmaz egy szelet sütemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly