2011. február 26., szombat

Capuccino torta

Anyósomhoz látogattunk születésnapot köszönteni. A sós rágcsálnivalót és a tortát én vállaltam be. Ő a nagyon sok fogásos ebéddel készült: velős csontból leves májgombóccal, húsos pite, kolbásszal töltött karaj vele sült krumplival, illetve sonkás-sajtos rakott palacsinta. Itt is köszönjük szépen még egyszer a vendéglátást. (linkek is jönnek majd...gondolom;)


Capuccino torta
Hozzávalók - piskóta:
3 tojás (CH 1,8g)
3 ek xilit (6 dkg -CH 60g)
3 ek liszt (6 dkg - CH 45,8g)
2 ek víz (CH 0,0g)
1 ek kakaópor (1 dkg - 1,0g)
A tojásfehérjét a xilittel kemény habbá verjük. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és addig keverjük míg ki nem világosodik. Ekkor jön a két kanál víz, majd alacsonyabb fokozatra kapcsolva a robotgépet a liszttel elkevert kakaópor. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, alaposan megrázogatjuk. 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük - a tűpróba határozottan előnyös:)

Hozzávalók - krém:
25 dkg mascarpone (CH 7,8g)
2 dl tejszín (CH 6,0g)
1 ek cukor (2 dkg - CH 20g)
2 zacskó bourbon vaníliás cukor (CH 20g)
2 dkg capuccinopor (CH 9,7g)
Amíg a ketté vágott piskóta hűl, addig a tejszínt kemény habbá verjük a cukrokkal, a mascarponét pedig alaposan kikeverjük a capuccinoporral. A két krémet összedolgozzuk, majd felét beletöltjük a tortába, másik felével kívülről takarjuk be. A torta oldalát kakaóporral megszórjuk, tetejére csokiöntettel rajzolhatunk mintát. (Részemről ezt a dekorálós dolgot még gyakorolhatom:P)


A piskóta is jól sikerült (BB beköltözése óta nagyon tuti levegős habos piskótákat tudok sütni), de a krém mindent vitt...mennyei. Másként is elő fog még kerülni. 8 szeletes a fenti torta elméletben, mi kicsit lazábban ettük, mert 10 szeletre jött ki. 8 szelettel számolva egy szelet 21,5 gramm szénhidrát, 10 szelet esetén 17,2 gramm.


A xilit/nyírfacukor szénhidráttartalmával bevallom mindig gondban vagyok, mert a neten pontos értéket nem találtam, csak azt, hogy jelentősen kevesebb, mint a normál cukoré. A dobozon viszont az áll, hogy Szénhidrát 100g termékben: 99,8 g ebből cukor: 0,2g, ebből cukoralkoholok 98,5g, ebből keményítő 0g...szóval én maradtam számolásnál a 99,8 grammnál. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly