2011. május 11., szerda

Egy gésa emlékiratai




Nagyon régen olvastam a könyvet, talán még középiskolás koromban. A film sem most jelent meg frissen, de nálam csak most került sorra. Tetszett a könyv, magával ragadott. S nem volt ez másként a filmmel sem. Nem tudom már pontosan felidézni a könyvet, így azt sem tudom megmondani, hogy mennyiben térnek el a forgatókönyvben, de nagyon jónak éreztem, jól eltalált szereplőkkel, zenékkel, látványelemekkel és nem utolsó sorban magyar hangokkal.


"A kilencéves Chiyóból (Suzuka Ohgo) Sayuri (Ziyi Zhang) néven gyönyörű gésa válik, miután a szépséges Mameha (Michelle Yeoh) szárnyai alá veszi. Kiotó legbefolyásosabb férfijai versengenek a kék szemű szépség szívéért, Chiyo azonban kislány kora óta csak egy férfit szeret, viszont ő rangjánál fogva nem viszonozhatja az érzéseit. Gonosz riválisa, Hatsumomo (Li Gong) mindent elkövet, hogy lejárassa, és kis híján megöli féltékenységében. Ám a történelem utoléri a gésákat: a II. világháborúval Japán alaposan megváltozik."


A film több díjat is elnyert - ahogy a fentiekből is kiderült - szerintem sem véletlenül. Bár kritikaként azért kapott hideget, meleget egyaránt. Nálam biztosan máskor is bekerül a lejátszóba, bár kétségtelen, hogy különleges hangulat kell a megnézéséhez, nem az a háttérben elzörög típusú alkotás.

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly